Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Είναι εδώ και πολλά χρόνια Προστατευόμενη Περιοχή Natura, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, και άλλα ζώα, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Είναι προστατευόμενη περιοχή της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000. Αποτελεί το σύνορο της πατρίδας μας με την Τουρκία, και φυσικά σημείο συνάντησης των δυο χωρών.
Αποτελεί κορυφαία εμπειρία η επίσκεψη σε αυτό με τρόπο που δεν διαταράσσει την άγρια ζωή αλλά αντίθετα προκαλεί τον θαυμασμό και την επιθυμία για την γνώση και την προστασία της. Παράλληλα η περιοχή προσθέτει ενδιαφέρον και για ευρύτερη πληροφόρηση σε θέματα ιστορικά, κοινωνικά, ιστορικά, αν και σε όλα επικρατεί το παντοδύναμο φυσικό στοιχείο των νερών του ποταμού Έβρου. Σε όλα αυτά μπορεί να εισάγει τους επισκέπτες μια ποιοτική ξενάγηση από ανθρώπους που είναι γνώστες του τόπου και θέλουν να τον τιμήσουν με την αγάπη των επισκεπτών.
Η Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Συντονίστρια, και ο Μιχάλης Μπούργος, υπεύθυνος σχεδιασμού και καινοτομίας στην Κύρια Ερευνητική Ομάδα του Έργου «Πικέρμι 123: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» επισκέφθηκαν τον υπέροχο αυτό τόπο στις 7 Μαΐου 2024, και φρόντισαν να τον γνωρίσουν με τον καλύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο, ως μία ιδιαίτερη εμπειρία και θετική πρακτική, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ξεκίνησαν από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, όπου με κατατοπιστικό βίντεο όλο το κοινό ήρθε σε επαφή με την πρώτη αναγκαία πληροφόρηση και έντυπο υλικό. Μια μικρή ενδεικτική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης με αναπαράσταση των πουλιών και του ενδιαιτήματος τους ήταν επίσης πολύ καλή εισαγωγή.
‘Έχοντας από την προηγουμένη ημέρα φροντίσει να εγγραφούν διαδικτυακά, συνάντησαν την οργανωμένη ομάδα της Delta Evros Explorer, με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη της εξειδικευμένης επιχείρησης περιηγήσεων Χρήστο Πασχαλάκη για τη μετάβαση και την εμπειρία της ξενάγησης στο Δέλτα. Αρχικά με πούλμαν για την διαδρομή προσέγγισης, με περιηγητική πλούσια ΄περιγραφή΄ της φύσης και της ιστορίας της περιοχής και ολιγόλεπτη στάση σε πύργο παρατήρησης πουλιών, έως το σημείο στάθμευσης των βαρκών με τα κατάλληλα καθίσματα και μέτρα ασφάλειας για ανήλικους και ενήλικους. Η βαρκάδα θα διαρκούσε περίπου μιάμιση ώρα.
Η εποχή δεν ήταν μεταναστευτική και η πιο κατάλληλη για τη θέαση αρκετών ειδών πουλιών που μπορεί κάνεις να δει το Δέλτα (φλαμίνγκο, αγριόπαπιες, ερωδιούς, κορμοράνους, γεράκια, αετούς και άλλα), κι όμως υπήρχαν αρκετά και εντυπωσιακά, και την εμφάνιση του έκανε και ένας σπάνιος μαύρος κύκνος. Και άλλα όμως είδη ζώων εμφανίστηκαν, όπως κοπάδια από βουβάλια, άγρια άλογα, αγριόγατες, λαγοί, νεροχελώνες. Η διαδρομή έφτασε ως της θάλασσα, μέσα από καλαμιώνες και λιμνοθάλασσες, με έντονη χλωρίδα. Εντύπωση προκάλεσαν οι αυτοσχέδιες παράγκες των ψαράδων, μιας αρκετά σημαντικής κοινότητας με ιδιότυπη και απομονωμένη διαβίωση στις όχθες των νερών του ποταμού, οι περισσότερες των οποίων κατοικούνται και χρησιμοποιούνται κανονικά και στις ημέρες μας.
Η ομάδα της Delta Evros Explorer εξειδικεύεται στις εκδρομές με επαγγελματικά σκάφη στο Δέλτα του Έβρου. Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου – Σαμοθράκης, που έχει και την εποπτεία του Δέλτα, οργανώνουν τις εξαιρετικές αυτές βαρκάδες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Συνεργάζονται με επαγγελματίες ξεναγούς για να μπορούν οι επισκέπτες μας να βιώσουν τη βέλτιστη εμπειρία. Να ανακαλύψουν όλους τους θησαυρούς της χλωρίδας και πανίδας του Δέλτα. Να θαυμάσουν τα διαφορετικά είδη σπάνιων πουλιών και τις αγέλες άγριων θηλαστικών. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στους επισκέπτες ποιοτικές επιχειρήσεις εστίασης που διακονούν την τοπική κουζίνα με ψάρια του ποταμού, τοπικά κρεατικά, τσίπουρα και κρασιά κι άλλα τοπικά είδη.
Η κ. Γιακουβάκη και ο κ. Μπούργος συζήτησαν με τον κ. Χρήστο Πασχαλάκη την εξέλιξη που είχε η ποιοτική περιηγητική τους επιχείρηση από την έναρξη των δραστηριοτήτων της λίγα χρόνια πριν, ποια δυνατά σημεία διαθέτει και ποια προβλήματα συναντά. Δόθηκε σημασία στο θέμα της δικτύωσης και αλληλεπίδρασης με τους κατάλληλους φορείς για την ανάπτυξη περαιτέρω της δυναμικής του ήπιου τουρισμού στην περιοχή, που έχει δεχτεί την περασμένη χρονιά το τεράστιο πλήγμα της καταστροφής του πολυτίμου Δάσους της Δαδιάς. Εξαιτίας αυτού ο κ. Πασχαλάκης επεσήμανε το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη διατήρηση του φυσικού στοιχείου όσο το δυνατό πιο αλώβητο και προστατευμένο.
Η ποιοτική αξιοποίηση των τοπικών πόρων φυσικών και ανθρωπογενών, μέσω του ήπιου τουρισμού με επιστημονικά εγκεκριμένο τρόπο και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, αποτελεί μια απόλυτα θετική πρακτική για την εκπαίδευση και την αναψυχή, για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των τοπικών φορέων ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, καθιστώντας τους βιώσιμους. Για τους επισκέπτες δημιουργούνται μοναδικές εμπειρίες ζωής που καθιστούν στη μνήμη τους τους τόπους επίσκεψης σπουδαίους και μοναδικούς.
Η αναλυτική συζήτηση που αναπτύχθηκε εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων και γνωριμίας με θετικές πρακτικές διατήρησης, υποστήριξης και αξιοποίησης του φυσικού κεφαλαίου, και αναβάθμισης του πολιτιστικού, οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου περιοχών. Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, έχοντας θετικά παραδείγματα καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.