Παλαιοντολογικοί θησαυροί του Πικερμίου

Παλαιοντολογικοί θησαυροί του Πικερμίου

Το Άνω Μειόκαινο
Πριν επτά περίπου εκατομμύρια χρόνια, την εποχή που οι παλαιοντολόγοι ονομάζουν Άνω Μειόκαινο, στην περιοχή του Πικερμίου υπήρχε μια πλούσια, τροπική ζούγκλα. Σε αυτήν ζούσαν θηλαστικά που ζουν και σήμερα στην Αφρική, αλλά και είδη που πλέον έχουν εξαφανιστεί όπως τα Αγκυλοθήρια και τα Χαλικοθήρια, τα Ιππάρια κ.α. που δεν μοιάζουν με κανένα σημερινό ζώο μιας και εξαφανίστηκαν από τη Γη αρκετά παλαιότερα, αλλά και γιγαντιαίες χελώνες και χέλια…
Η Πικερμική Πανίδα

Η Πικερμική Πανίδα -η περιοχή έχει δώσει το όνομά της στην πανίδα αυτής της περιόδου- περιλαμβάνει ζώα που έζησαν σε ανοικτές πεδινές περιοχές αλλά και ζώα που θεωρούνται τυπικά δασόβια. Αριθμητικά, στα διαθέσιμα ευρήματα υπερισχύουν τα ζώα των πεδιάδων ενώ τα ζώα του δάσους είναι πολύ πιο περιορισμένα και ως προς τον αριθμό ειδών αλλά και ως προς το πλήθος τους. Η σχετική αναλογία των διαφόρων πικερμικών ειδών θυμίζει τα σημερινά αφρικανικά περιβάλλοντα με τεράστια κοπάδια από γαζέλες, ποικίλα βοοειδή, ζέβρες ρινόκερους, σημαντικές ομάδες από καμηλοπαρδάλεις, προβοσκιδωτά και μικρές ομάδες από αιλουροειδή κ.α.

Ο Παλαιοντολογικός Πλούτος του Πικερμίου

Πρόκειται για έναν τεράστιο παλαιοντολογικό πλούτο που παρότι έχει αρχίσει να ανασκάπτεται από τον 19ο αιώνα (από το 1835) είναι προσβάσιμη στο κοινό μόνο σε ένα μικρό της μέρος που εκτίθεται σε ειδική έκθεση το δήμο Πικερμίου-Ραφήνας. Τα ευρήματα είναι πάρα πολλά και υπάρχει ακόμα ανασκαφικό πεδίο που σίγουρα περιλαμβάνει και πολλά ακόμα.

Η Πικερμική βιοποικιλότητα ήταν πλουσιότερη από ότι η σημερινή Αφρικανική Ήταν όλα εκεί στο Πικέρμι και γενικά όπου υπάρχει Πικερμική Πανίδα
  • Προβοσκιδωτά (Δεινοθήρια και Μαστόδοντα),
  • Περισσοδάκτυλα (Ιππάρια, Ρινόκεροι, Αγκυλοθήρια, Χαλικοθήρια)
  • Αρτιοδάκτυλα, (Καμηλοπαρδάλεις, Ελλαδοθήρια-Σαμοθήρια, Παλαιότραγοι, Αντιλόπες, Γαζέλλες και πολλά άλλα.)
  • Σαρκοφάγα (Μαχαιρόδοντες, Ύαινες, Ικτιθήρια, Αίλουροι και πολλά άλλα)
  • Ερπετά (Γιγαντιαίες και μικρές χελώνες και Φίδια,)
  • Πτηνά (Στρουθοκάμηλοι και πολλά άλλα)
  • Πρωτεύοντα (Πίθηκοι)
  • Ενώ στις ανωμειοκαινικές συγγενικές αποθέσεις Πύργου Βασιλίσσης έχει βρεθεί και ο Γκραικοπίθηκος η παρουσία του οποίου είναι αναμενόμενη και στο Πικέρμι.