Οι δήμοι πολλές φορές κατηγορούνται ότι είναι απρόσωποι διοικητικοί μηχανισμοί και δεν μπορούν να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν εκείνες τις δράσεις που θα προήγαγαν το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών τους. Είναι όμως έτσι;
Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων προϋποθέτει την συμμετοχή των πολιτών στην διερεύνηση και παρουσίαση όλων των πτυχών και επίδικων ζητημάτων σε ένα ανακύψαν θέμα, ώστε η εκάστοτε διοίκηση του δήμου να αναλάβει την απόφαση της πολιτικής επίλυσης του θέματος αυτού. Όταν το επίδικο ζήτημα άπτεται πολιτιστικών και ιστορικών ζητημάτων τότε ο δήμος αποκτά έναν ακόμα μεγαλύτερο βαρύνοντα ρόλο, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος καθορίζει και τη σχέση των πολιτών με την ιστορία της περιοχής στην οποία ζουν.
Ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου ανέλαβε τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις μέσω της δυναμικής που δίνει η συμμετοχή του κόσμου και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην ανασκαφική ανακάλυψη του παλαιοντολογικού ευρήματος με τη δημιουργία: «Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας Πικερμίου».
Οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να αναλαμβάνουν το ρόλο του πρωτοπόρου στην διαχείριση του πολιτισμού και τις πολιτιστικές συνέχειες με το τόπο που διοικούν. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι δήμοι είναι αρωγοί και έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες να διαφυλάξουν το πολιτιστικό τους απόθεμα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η ταυτότητα του κάθε τόπου δεν έχει να κάνει με τη παρούσα δράση των πολιτών αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ιστορική σχέση τους με το τόπο τους.
Τέλος, η ανάπτυξη ενός τόπου είναι πολυδιάστατη: εμπεριέχει εκτός της διασύνδεσης του τόπου με την ιστορία του και τη διασύνδεση με άλλα έργα υποδομής της περιοχής (αεροδρόμια, λιμάνια) και οργανωμένους χώρους συνάθροισης κοινού, ώστε να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.
κύκλος του ηλεκτρονικού περιοδικού «πρΟΤΑση»
Νοέμβριος 2023