Πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση ενημέρωσης με τρεις δυναμικές συλλογικότητες του οικισμού Διώνη Πικερμίου, το Σωματείο «Αιολίς», τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Διώνη» και τον Σύνδεσμο «Ωκεανίς», καθώς και τον δραστήριο Φιλοζωικό Σύλλογο Ραφήνας Πικερμίου «Ο Πήγασος» που εδρεύει επίσης στη Διώνη, για το Ερευνητικό Έργο «Πικέρμι 123», είχαν μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου, η συντονίστρια Ζωγραφιά Γιακουβάκη και ο ερευνητής Μιχάλης Μπούργος, την Πέμπτη 4/4/2024 στα γραφεία του Συλλόγου «Η Διώνη» στο Αθλητικό Κέντρο Διώνης Πικερμίου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους του ορεινού οικισμού «Διώνη» Πικερμίου σχετικά με το Ερευνητικό Έργο «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας».
Η συζήτηση ήταν δημιουργική, ζωηρή και παραγωγική και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις με τους τέσσερις Συλλόγους της περιοχής, 15 πολίτες, που ήταν ήδη αρκετά ενημερωμένοι για το Ερευνητικό Έργο, τον χαρακτήρα του και τις προτεραιότητες που θέτει.
Το Ερευνητικό Έργο «Πικέρμι 123» αξιολογήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως ένα έργο σημαντικά αναπτυξιακό, που όμως θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και διεπιστημονικά, στις αρχές της αειφορίας, σε άμεση διασύνδεση με την τοπική και περιφερειακή διοίκηση και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη ελλιπέστατες υποδομές της περιοχής, ούτε θα λειτουργήσει αρνητικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου διαβεβαίωσαν τους παρευρισκόμενους ότι οι σχεδιασμοί για το έργο θα συνυπολογίσουν την άποψη και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αναμένεται να ενισχύσουν τις διαθέσιμες υποδομές, προσφέροντας λύσεις σε χρόνια και πιεστικά προβλήματα της περιοχής.
Βασικούς άξονες και προβληματισμούς της συζήτησης αποτέλεσαν οι αναμενόμενες χωροθετήσεις των έργων και των νέων δομών, οι συγκοινωνίες, η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, η αναμενόμενη επιβάρυνση της περιοχής και του οδικού της δικτύου από τους επισκέπτες και η οδική ασφάλεια, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Ήταν γνωστό σε όλους ότι έχουν προηγηθεί προγενέστερες σχετικές μελέτες και έρευνες, για τις οποίες συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταγραφούν, να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν.
Έμφαση δόθηκε στην τελική ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, στην προσβασιμότητά του με μονοπάτια, και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην παραρεμάτια περιοχή του Βαλανάρη.
Από τα μέλη όλων των συλλογικοτήτων της Διώνης Πικερμίου δηλώθηκε σημαντική διάθεση για την υποστήριξη του ορθολογικού σχεδιασμού του Ερευνητικού Έργου και των διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού που προβλέπονται.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, άνθρωποι του πνεύματος και ειδικοί, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.