Στα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου κατατάχθηκε το Σουφλί στον κορυφαίο Διαγωνισμό “Best Tourism Villages” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της θεματικής συνεδρίας «Building for the Future: Innovation, Education and Rural Development», στα πλαίσια της 24ης Γενικής Συνέλευσης του, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2023 στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Το Σουφλί διακρίθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 170 συμμετοχές από 75 χώρες του κόσμου, χαρίζοντας στον δήμο Σουφλίου παγκόσμια καταξίωση!
Η Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Συντονίστρια, και ο Μιχάλης Μπουργος, υπεύθυνος σχεδιασμού και καινοτομίας στην Κύρια Ερευνητική Ομάδα του Έργου “Πικέρμι 123: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» επισκέφθηκαν τον υπέροχο αυτό τόπο στις 9 Μαΐου 2024, και φρόντισαν να τον γνωρίσουν με τον καλύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο, ως πρότυπο βιώσιμης ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας.
Συνάντησαν τον κ. Πασχάλη Χριστοδούλου, πρώην Δήμαρχο Σουφλίου, πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Κεντρικού Έβρου και συνεχώς δραστήριο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας, στις 9-5-2024, σε δημόσιο κοινωνικό χώρο της πολης.
Ο κ. Χριστοδουλου, τους μίλησε για την πόλη που πάντα ζει υπό την σκέπη του μεταξιού, της πασίγνωστης μετάξης Σουφλιου. Παλιότερα με την μεγάλη και φημισμένη παραγωγή, τις ανεπτυγμένες παραγωγικές εγκαταστάσεις στα κουκλόσπιτα και το δυναμικό εμπόριο. Σήμερα με μικρότερη συγκριτικά παραγωγή αλλά με αξιοποίηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε μια αναπτυξιακή πορεία σύγχρονης μορφής. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς έχει δημιουργήσει το Μουσείο Μετάξης, υπάρχει επίσης το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη, το μοναδικό βιομηχανικό συγκρότημα των αδερφών Τζίβρε που αποτελεί πραγματικά ένα κόσμημα για ολόκληρη τη Θράκη και άλλοι χώροι πολιτισμού που καθιστούν το Σουφλί πολύ σημαντικό πόλο έλξης. Ειδικά μετά την μεγάλη καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, η πόλη χρειάζεται στήριξη. Η πόλη πρώτιστα στοχοθετεί αναπτυξιακά και κάνει πολλές ενέργειες.
Έτσι προέκυψε και η διεθνής διάκριση το 2021. Ειδικότερα, η πρόταση που υπέβαλε ο δήμος Σουφλίου η οποία σε πρώτη φάση είχε επιλεγεί ως μια από τις τρεις καλύτερες σε ελληνικό επίπεδο, και εκπροσώπησε τη χώρα μας, ανακοινώθηκε ότι κατάφερε να αποσπάσει τις θετικές εντυπώσεις της επιτροπής επιλογής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και να κατοχυρώσει για το Σουφλί το σήμα ενός από τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος τονίζει: «Το Σουφλί εισέρχεται έτσι στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επιδεικνύοντας εξωστρέφεια, θάρρος και πρωτοβουλία, προσλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την ξεχωριστή δυνατότητα να προβάλει και να αξιοποιήσει όλα εκείνα που συνιστούν τη διαχρονική του μοναδικότητα: πρώτα από όλα το δίπολο με το οποίο ξεχωρίζει στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, από τη μία το προστατευόμενο από τις διεθνείς συνθήκες Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου (* δεν είχε ακόμη συμβεί η καταστροφική πυρκαγιά) με τη θαυμάσια, μοναδική του βιοποικιλότητα και από την άλλη το Σουφλί, η απανταχού γνωστή πόλη του μεταξιού, της οποίας ολόκληρη η οικονομία μένει ζωντανή, από τους μωρεώνες έως την επεξεργασία και την προώθηση των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών, αλλά και την αρχιτεκτονική των κουκουλόσπιτων, που διαμορφώνει ένα αστικό τοπίο τόσο διαφορετικό από κάθε άλλον οικισμό, με αιχμή του δόρατος το εργοστάσιο Τζίβρε και τα μουσεία του μεταξιού.
Πέρα όμως από τη γνωστή πλευρά του Σουφλίου, υπάρχει μία ολόκληρη παρακαταθήκη τουριστικών προορισμών γύρω από αυτό, λίγο γνωστών μέχρι σήμερα, αλλά εξίσου γοητευτικών, αναφορά στην οποία έγινε με την πρόταση που υποβλήθηκε στον Διαγωνισμό από τον Δήμο Σουφλίου. Είναι το αρχαιότατο, από 40 εκατομμύρια χρόνια απολιθωμένο δάσος, η κληρονομιά του μεγαλιθικού πολιτισμού, με τα ντολμέν, τα τοτεμικά μανιτάρια, τις βραχογραφίες, τα ανοικτά ιερά και τα απλωμένα παντού προϊστορικά κάστρα. Είναι η μοναδική αρχιτεκτονική των ορεινών χωριών και τα μνημεία του αγροτικού τοπίου, παμπάλαιες πέτρινες γέφυρες, υδρόμυλοι, κρήνες και άλλα, το σημαντικότερο παγκοσμίως μπεκτασικό μοναστήρι του Κιζίλ Ντελί, από το 1401/2, οι αρχαίοι τεκέδες και τα υπόλοιπα μουσουλμανικά καθιδρύματα, οι μεταβυζαντινοί ναοί, διάσπαρτοι σε όλους τους οικισμούς με τις χαρακτές άγιες τράπεζες, τις εικόνες και την αρχιτεκτονική τους, δημιουργική σύνθεση γνώσεων από Ανατολή και Δύση.
Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος παραλαμβάνοντας το βραβείο από κοινού με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, είχε δηλώσει:
«Το ακριτικό Σουφλί αποτελεί πια την πρώτη και μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που κατέκτησε το δικαίωμα χρήσης του σήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού! Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο που κατοικείται από εξαίρετους ανθρώπους και συγκεντρώνει ενδιαφέροντα συγκριτικά πλεονεκτήματα ικανά να στηρίξουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Ας αποτελέσει αυτή η διάκριση το λόγο να διαπιστωθεί η αξία αυτού του τόπου και η αφορμή να τύχει της αρμόζουσας αντιμετώπισης από όλους και ειδικότερα τους κεντρικούς φορείς και υπευθύνους της χώρας μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε! Ανυπομονούμε να ξεκινήσει η κοινή μας συνεργασία!».
Η ποιοτική αξιοποίηση των τοπικών πόρων φυσικών και ανθρωπογενών, μέσω του ήπιου τουρισμού με συντονισμένο τρόπο, αποτελεί μια απόλυτα θετική πρακτική για την πολιτιστική καλλιέργεια και την αναψυχή, για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των τοπικών φορέων ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, καθιστώντας τους βιώσιμους. Για τους επισκέπτες δημιουργούνται μοναδικές εμπειρίες ζωής που καθιστούν στη μνημη τους τους τόπους επίσκεψης σπουδαίους και μοναδικούς.
Οι συζητήσεις που αναπτυχθήκαν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων και γνωριμίας με θετικές πρακτικές διατήρησης, υποστήριξης και αναβάθμισης του πολιτιστικού, οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου περιοχών. Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, έχοντας θετικά παραδείγματα καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.
Η σημερινή επίσκεψη για τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου “Πικέρμι 123” στο Σουφλι Έβρου, η σχετική πληροφόρηση και τα βιώματα που αποκόμισε απέδωσαν ισχυρές θετικές εντυπώσεις και παραδείγματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας. Συμφωνήθηκε η διατήρηση της εποικοδομητικής επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.