Πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε κατά τις επισκέψεις γνωριμίας και αναψυχής και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου College of Charleston των ΗΠΑ με την Κύρια Ερευνητική Ομάδα του Ερευνητικού Έργου «Πικέρμι 123», καθώς και η γνωριμία και συμβολή του ιστορικού Αμερικάνικου Πανεπιστήμιου στις τοπικές επιχειρήσεις που πρεσβεύουν την τοπική ταυτότητα. Να επισημανθεί ότι τις σχετικές δράσεις συντόνισε η καθηγήτρια «Διεθνούς Marketing» κ. Rene Dentiste Mueller, η οποία είναι ελληνικής και μάλιστα μικρασιάτικης – τριγλιανής καταγωγής. Για τη φετινή χρονιά, οι αρχικές συναντήσεις έγιναν τον Απρίλιο και συνεχίστηκαν τον Μάιο του 2024.
Ιδιαίτερα σημαντικές οι δράσεις της Κυριακής 19 Μαΐου και Δευτέρας 20 Μαΐου 2024, όπου με την συμβολή της συντονίστριας του Ερευνητικού Έργου “Πικέρμι 123”, κ. Ζωγραφιάς Γιακουβάκη, πραγματοποιήθηκε και αξιολογήθηκε η οργανωμένη – συστηματική γνωριμία είκοσι φοιτητών στον τομέα του Διεθνούς Μάρκετινγκ του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου, με την Αττική, τα στοιχεία των τοπικών ταυτοτήτων της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Έμφαση δόθηκε στις επισκέψεις – δράσεις αυτές στην αξία της τοπικής ταυτότητας και στο χωρικό brand name «Ανατολική Αττική».
Οι Αμερικάνοι φοιτητές γνώρισαν βιωματικά τα στοιχεία που αναδεικνύουν την Αττική σε κορυφαίο παγκόσμιο brand name και τουριστικό προορισμό, διασυνδέοντας έμπρακτα την εμπειρία τους αυτή με τις στρατηγικές προώθησης – προβολής του προορισμού, σε τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο. Περιηγήθηκαν ιστορικούς χώρους και θαύμασαν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού, απόλαυσαν την ελληνική κουζίνα και τη φιλόξενη εστίαση. Επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, την Πλάκα, το Σούνιο, τη Ραφήνα, τους ελαιώνες στα Μέγαρα, τις Σπέτσες, τις νότιες παραλίες της Αττικής, δοκίμασαν εξαιρετικό ελαιόλαδο και τη χρήση του στην παραδοσιακή μαγειρική, και συνταγές με θαλασσινές γεύσεις, τοπικές σπεσιαλιτέ με θέα τη θάλασσα.
Κατά την συνάντηση έγινε επικαιροποίηση στην επικοινωνία, δημιουργική διάδραση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την καθηγήτρια κ. Rene Dentiste Mueller και το College of Charleston, σχετικά με το Ερευνητικό Έργο «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας», ως προς το σχεδιασμό ενός σύγχρονου Θεματικού Πάρκου, την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, τη σημασία του μοναδικού brand name και την πολλαπλασιαστική αξία που έχει η διασύνδεση με τα άλλα σημαντικά τοπόσημα της ευρύτερης περιοχής.
Συζητήθηκαν νεότερες ερευνητικές εξελίξεις και η δυναμική που προσδίδει στην περιοχή ένα εμβληματικό Έργο, σύμφωνα με τις αμερικανικές και διεθνείς καλές πρακτικές και το γνωστικό πεδίο του διεθνούς μάρκετινγκ. Η συμβολή της εκπαιδευτικής – ερευνητικής κοινότητας των ΗΠΑ κατά το επόμενο Στάδιο Β ωρίμανσης του «Πικερμίου 123» θα είναι πολύτιμη.
Η συνάντηση αυτή, που ήταν πολύ γόνιμη και ευχάριστη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, εκπαίδευση, άνθρωποι του πνεύματος και ειδικοί, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.