Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του πολύ σημαντικού και δραστήριου Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Δρ. Μάρτιν Κρέεμπ, τ. Αν. Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τον αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Δελαγραμμάτικα, εκπαιδευτικό και άνθρωπο της αυτοδιοίκησης στο Δήμο Μαραθώνα, και την κ. Μάγδα Στούμπου, αρχαιολόγο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 21 Φεβρουάριου 2024 στο γνωστό ξενοδοχείο AVRA στη Ραφήνα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας 4 helix Μηνάς Αγγελίδης, ομ. Καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ, και οι Ζωγραφιά Γιακουβάκη και Μιχάλης Μπούργος, παράλληλα συντονίστρια του Έργου και ερευνητής – σύμβουλος καινοτομίας για το Έργο Καινοτομίας «Πικέρμι 123».
Στη συνάντηση έγινε εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων πάνω στα πλούσια ιστορικά, παλαιοντολογικά, αρχαιολογικά, προϊστορικά, βυζαντινά και νεότερα πολιτιστικά στοιχεία (πχ προσφυγικά) που συγκεντρώνονται στην περιοχή των δυο όμορων Δήμων, που τους καθιστούν κορυφαίας και μοναδικής σημασίας. Επιπλέον, τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» ενημέρωσαν το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα για το όραμα του Έργου αυτού, και την πνευματική αλλά και αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να δώσει στον τόπο.
Στη συζήτηση αναγνωρίστηκε το ισχυρό brand name των δυο περιοχών. Το διεθνώς γνωστό και τιμώμενο όνομα του Μαραθώνα σε επίπεδο αρχαίας ιστορίας, πολεμικής στρατηγικής, αθλητικού ιδεώδους αλλά και συμβόλου της παγκόσμιας ειρήνης, συνάντησε τα κορυφαία Παλαιοντολογικά ευρήματα του Πικερμίου, την Pikermian Fauna, την “Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας”, που τυγχάνουν διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης αλλά ελάχιστης γνωριμίας και αξιοποίησης προς το ευρύ κοινό για το όφελος του τόπου. Ταυτόχρονα, και οι δυο περιοχές, βρίσκονται σε απόλυτη εγγύτητα με τους αναγκαίους συγκοινωνιακούς κόμβους και την πρωτεύουσα. Οι πολύτιμοι αυτοί τόποι, διεθνή τοπόσημα, που εμπεριέχουν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, χρήζουν προβολής με καινοτομικές μεθόδους και μέσα, και είναι ικανοί να αποτελέσουν το εφαλτήριο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των δυο Δήμων.
Με πολλή χαρά συζητήθηκε η συνεργασία των δυο ομάδων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προτάσεων με σκοπό οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προβολής των σπουδαίων αυτών τοπικών ταυτοτήτων, επικοινωνίας με τον κόσμο για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς, αναπτυξιακούς με σκοπό την ανάδειξη περαιτέρω των θησαυρών των τοπικών ταυτοτήτων Μαραθώνα-Νέας Μάκρης και Ραφήνας-Πικερμίου και την προσέλκυση τοπικού, υπερτοπικού και διεθνούς κοινού.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.