Η αναγκαιότητα και η ευκαιρία ενός θεματικού πάρκου
Η Πικερμική περιοχή, πρέπει να αναδειχθεί ως ιδιαίτερος πόλος έλξης της Αττικής.
Δεδομένης της σημασίας των πικερμικών ευρημάτων και του παραμελημένου από πλευράς δημοσιότητας παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας -και αυτό δεν αφορά μόνο το Πικέρμι αλλά και πολλές ακόμα θέσεις όπου έχουν ανασκαφθεί και αποκαλυφθεί παλαιοντολογικά ευρήματα- είναι πλέον ο καιρός να αναδειχθούν όλα αυτά για να συνθέσουν και την ταυτότητα του τόπου και του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και για να αποτελέσουν ένα ακόμα πυλώνα διεθνούς ενδιαφέροντος όχι μόνο από εκπαιδευτικής και τουριστικής πλευράς, αλλά και από επιστημονικής. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής καινοτομίας που θα εισάγει στο πεδίο του τουρισμού και της αναψυχής ένα πρωτότυπο χώρο όπου εκπαίδευση, τουρισμός και επιστήμη θα συναντώνται προς όφελος της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, αλλά και θα αποτελέσει εστία περαιτέρω εργασιών και συνεργειών με την περιοχή, δίνοντάς της ένα εμβληματικό έργο που θα συγκαθορίζει την ταυτότητά της.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου θεματικού πάρκου θα μπορούσε να συνδυαστεί με σημεία του Πικερμίου όπου τα εντυπωσιακά απολιθώματα θα παραμείνουν in situ, κάτω από στέγαστρα, σε ένα θαυμάσιο πολύ πλούσιο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μικρή απόσταση από την ανασκαφή φιλοξενούνται εκατοντάδες φυτών και αρτίγονων ζώων, ενώ το νερό που κυλάει όλες τις εποχές του έτους δημιουργεί στους πρόποδες της Πεντέλης τον μοναδικό καταρράκτη της Αττικής.
Το πάρκο αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τα τμήματα απολιθωμένων δέντρων που ήλθαν στο φως προ ετών κοντά στο Ντράφι, που δυστυχώς όμως γρήγορα ξεχάστηκαν. Σε μια χώρα που η επιβίωση της εξαρτάται από την εκμετάλλευση των αναπτυξιακών ευκαιριών είναι κρίσιμος, η ανάδειξη και ο συνδυασμός τοποθεσιών και ευρημάτων μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία
Το Πικέρμι με κεντρική θέση, κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με περισσοτέρους από 1.000.000 τράνζιτ επισκέπτες που θα είχαν το χρόνο να επισκεφτούν το Παλαιοντολογικό Πάρκο, σε απόσταση αναπνοής από ένα σημαντικό λιμάνι διασχίζεται από την κλασική Μαραθώνια διαδρομή, και βρίσκεται πολύ κοντά στα μεταλλεία Λαυρίου χωρίς τα οποία η ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία θα είχαν γραφεί με άλλο τρόπο, ενώ σε ακτίνα μικρότερη από 30 χλμ. ζει η μισή Ελλάδα.
Επιστημονική προσφορά
Είναι πολλαπλές οι δημοσιεύσεις στο παρελθόν στον καθημερινό τύπο σχετικά με την ανάγκη αξιοποίησης του χώρου και των ανασκαφών του Πικερμίου, έχουν υποβληθεί επερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχουν δοθεί οι αντίστοιχες απαντήσεις. Πρόκειται λοιπόν για την υλοποίηση με σύγχρονους όρους και διαδικασίες καινοτομίας, ενός αιτήματος δεκάδων ετών.
Το ΥΠΠΟ επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητα του χώρου, κήρυξε τον χώρο ως αρχαιολογικό. Το εμβληματικό αυτό έργο στις μέρες μας, μπορεί να αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία αλλά και θα υποστηρίξει την επικαιροποίηση της σχετικής νομοθέτησης, με ένα επαρκέστερο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάδειξη των Παλαιοντολογικών Θησαυρών.
Οφείλουν να τηρούν οι σημερινές γενιές αλλά και να διδάσκουν στις επόμενες την ηθική δέσμευση να σέβονται, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν την φυσική κληρονομιά του τόπου μας. Το εμβληματικό Θεματικό Πάρκο Παλαιολογίας στο Πικέρμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Χώρος Εκπαίδευσης νέων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι η επίδρασή του θεματικού πάρκου θα έχει και έναν σαφή εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ξένοι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν το Πικέρμι ως «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας». Αυτή είναι μια ευκαιρία να αποδοθεί στον Δήμο η επιστημονική αίγλη του τόπου και να γίνει η εστία παρουσίασης και ανάδειξης των ευρημάτων του.
Πολλά διεθνή επιστημονικά ονόματα ειδών συνδέονται απευθείας με την Αττική και το Πικέρμι. Δεν υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του εξωτερικού που να μη φιλοξενεί από λίγα ευρήματα έως κάποια ολόκληρα δωμάτια (Βιέννη, Λονδίνο, Παρίσι κλπ) με ευρήματα από το Πικέρμι. Το Πικέρμι πρέπει να «διεκδικήσει πίσω» και να οικειοποιηθεί την διεθνή του αναγνώριση
Ο παλαιοντολογικός χώρος Πικερμίου είναι τέτοιας σπουδαιότητας και πλούτου, που συνδέεται με εκατοντάδες δημοσιεύσεις, γραμμένες σε δεκάδες γλώσσες και δημοσιευμένες σε δεκάδες χώρες σε όλες τις ηπείρους. Πρόκειται λοιπόν για ένα κομβικό έργο όχι μόνο για την τοπική ανάπτυξη και ανάδειξη, αλλά και για την ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας συνολικά.
Κανένας άλλος παλαιοντολογικός χώρος της πατρίδας μας δεν είναι γνωστός και ερευνώμενος από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του συγχρόνου ελληνικού κράτους. Άρα πέραν των απολιθωμάτων, υπάρχει και μια ανασκαφική ιστορία που είναι προς ανάδειξη.
Με τη σημασία του για την μελλοντική ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- ανάπτυξη της Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και τις χιλιάδες, αναφορές από επιστήμονες όλων των ηπείρων, το Πικέρμι μπορεί να καταστεί όχι απλά Ελληνικό αλλά Διεθνές σημείο αναφοράς για την Παλαιοντολογία και χώρος προσέλκυσης ξένων και διατήρησης των Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα τους.
Κοινωνική και Οικονομική Προσφορά
Το Πικέρμι θα γίνει η εστία παρουσίασης και ανάδειξης των ευρημάτων του ως «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας». Θα αναδειχθεί ο παλαιοντολογικός πλούτος του Πικερμίου στο βαθμό που του αξίζει και θα λειτουργήσει ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Πρόκειται για ένα κομβικό έργο όχι μόνο για την τοπική ανάπτυξη και ανάδειξη, αλλά και για την ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας συνολικά.
Με το γεγονός ότι βρίσκεται πλησίον αξόνων κίνησης χιλιάδων επισκεπτών που μετακινούνται προς τα Λιμάνια Ραφήνας, Λαυρίου και προς το Αεροδρόμιο, και με επαρκή προβολή στα ΜΜΕ και κατάλληλη διαφήμιση θα μπορούσε να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε έτος. Επιπλέον, θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τον «τουρισμό λίγων ωρών» των επιβατών που περιμένουν να ταξιδέψουν στο «Ελ. Βενιζέλος» και το λιμάνι της Ραφήνας.
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως πόλος προσέλκυσης οργανωμένου Ειδικού Τουρισμού. Με δεδομένο ότι ο εξειδικευμένος τουρισμός αποτελεί ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα για το μέλλον του τουρισμού μας το εμβληματικό θεματικό πάρκο συνδέεται άμεσα με την καινοτομία στο τουριστικό μας προϊόν.
Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος περιπάτου, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Έτσι η ανάδειξη των ευρημάτων και του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας, συνδυάζεται και με την δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων μάθησης.
Ανάδειξη της Ταυτότητας του Τόπου
Το εμβληματικό Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είναι έργο δυνητικά παγκόσμιας σημασίας, που θα αναδείξει την Ταυτότητα Τόπου ενώ θα έχει χαρακτηριστικά καινοτόμου σχεδιασμού τετραπλής έλικας:
Το εμβληματικό Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας θα σχεδιαστεί, θα υλοποιηθεί και θα αναπτυχθεί με διαδικασίες «από τα κάτω», με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τους Τοπικούς Φορείς και Συλλογικότητες, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τις Επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ της περιοχής, τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε λειτουργική συνεργασία με τους Φορείς του Σχεδιασμού, της Έρευνας, των οικείων επιστημών και το υπερτοπικό επίπεδο.
Έχει μάλιστα ερευνητικά διαπιστωθεί ότι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου προσφέρεται για την πιλοτική υλοποίηση διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τη σημαντική Πολιτιστική Ταυτότητα της περιοχής και να δημιουργήσουν σχέσεις θετικής αλληλεπίδρασης και συνεργατικότητας μεταξύ των συλλογικοτήτων, των φορέων, των συνοικιών, των γειτονιών, των πολιτών του, διαμορφώνοντας ένα θετικό πλαίσιο και προοπτική για την ανάπτυξη της περιοχής