Ο εμβληματικός για το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και παλαιότερος “Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας” υποδέχθηκε την Ερευνητική Ομάδα του Έργου “Πικέρμι 123” για την ανάδειξη των κορυφαίων Παλαιοντολογικών ευρημάτων του Πικερμίου, στο «Σπίτι της Τρίγλιας» την Πέμπτη 22/2/2024 για να ενημερωθεί και να συνεισφέρει δημιουργικά, όπως πάντα, στην ανάδειξη της πλούσιας και σημαντικής Ταυτότητας του Τόπου μας.
Στη συνάντηση ήταν παρών ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας κ. Γιώργος Κικής και τα μέλη Στέφανος Βουδούρης, Άννα Αραπκιλή, Μαρία Γκέρλοβα, Μαρία Αραπκιλή-Βιάδη, Μάκης Κελέκης. Για λογαριασμό της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου «Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» την ενημέρωση έκαναν η συντονίστρια του Έργου και μέλος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας Ζωγραφιά Γιακουβάκη και ο ερευνητής Μιχάλης Μπούργος.
Η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα. Δόθηκε προτεραιότητα στη διασύνδεση των δύο πόλεων που απαρτίζουν το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους. Αναγνωρίστηκε πως η προβολή της ταυτότητας του κάθε τόπου ισχυροποιεί τους κοινωνικούς δεσμούς εντός των κοινοτήτων και μεταξύ των κοινοτήτων. Η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας ευνοεί τη δημιουργία σημείου συνάντησης για τις δύο Δημοτικές Κοινότητες, με κοινό ενδιαφέρον τον πολιτισμό, τη γνώση, την εκπαίδευση, την τοπική ανάπτυξη, την αναψυχή, ενός κοινωνικού και πολιτιστικού κέντρου με ισχυρή ταυτότητα στην Ανατολική Αττική.
Τα σπουδαία Παλαιοντολογικά ευρήματα για το Πικέρμι αναγνωρίζονται ως ταυτοτικά στοιχεία του τόπου τους, του Πικερμίου. Αντίστοιχα, η προσφυγική καταγωγή της πόλης της Ραφήνας αποτελεί πυρηνικό στοιχείο της ταυτότητάς της. Ταυτόχρονα η περιοχή βρίθει από ιστορικά κατάλοιπα και ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων έως την νεότερη εποχή. Η υποστήριξη, διασύνδεση και η ανάδειξη αυτών των στοιχείων είναι ικανός παράγοντας για την προβολή περαιτέρω του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ώστε να αποτελέσει εθνικό και διεθνή πόλο έλξης ευάριθμου και ποιοτικού τουρισμού. Η ολιγόλεπτη δε απόσταση από τον εθνικό αερολιμένα, το πολυσύχναστο Λιμάνι της Ραφήνας, ο άξονας της Μαραθώνιας διαδρομής και οι σχεδιασμοί για την Αττική Οδό και τον Προαστιακό, αποτελούν επιπρόσθετα ισχυρότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να ωθήσουν στο Δήμο σε θέση τουριστικού προορισμού πολύ μεγάλης φήμης και προτίμησης.
Η συνάντηση έκλεισε σε πολύ καλό κλίμα με τα μέλη το Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας να αναφέρουν πως θα είναι στην διάθεση της ερευνητικής ομάδας για την περαιτέρω συνεργασία τους.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.