Εξαιρετικά ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με τον Γιάννη Λιοντήρη, Γεωπόνο MSc, με εξειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων, Διευθυντή Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, με εμπειρία δεκαετιών σε υπεύθυνους ρόλους της ειδικότητας του στο Δήμο, και αρμόδιο για τη λειτουργία του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, και του υπαίθριου Μουσείου Τραίνων, είχαν τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου «Πικέρμι 123» Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Συντονίστρια του Έργου και Μιχάλης Μπούργος, σύμβουλος καινοτομίας και σχεδιασμού, σε επίσκεψη στην πόλη της Καλαμάτας στις 5 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του κ. Λιοντήρη στο Δήμο Καλαμάτας.
Ο κ. Λιοντήρης συμμετείχε στην ιδέα και την υλοποίηση του πολύ επιτυχημένου Θεματικού Πάρκου Σιδηροδρόμων στην πόλη της Καλαμάτας ήδη από τον σχεδιασμό και την έναρξη της κατασκευής του το 2003 και τα εγκαίνιά του το 2006, και έχει άμεσα εμπλακεί με υπεύθυνους ρόλους στη ζωή και λειτουργία του μέχρι σήμερα. Αποτελεί μία σημαντικότατη θετική πρακτική, ιδιαίτερα ως προς τον σχεδιασμό, που συνέβαλε πάρα πολύ θετικά στη ζωή και τις λειτουργίες της πόλης.
Τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδα του Έργου «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» ενδιαφέρθηκαν έντονα να αντλήσουν γνώσεις και εμπειρίες από τον κ. Λιοντήρη σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία του εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Σιδηροδρόμων για την πόλη της Καλαμάτας. Ένα μεγάλο πάρκο που αξιοποίησε έναν εκτεταμένο απαξιωμένο και ανενεργό χώρο στο κέντρο της πόλης, που διέλυε τη συνέχειά της, με δημιουργία ενός εντυπωσιακού πολυλειτουργικού καταπράσινου πάρκου που προσφέρει χαλάρωση, αναψυχή, ιστορική γνώση, χώρους κοινωνικότητας, εκπαίδευσης, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.
Η συνάντηση αυτή είχε αποτέλεσμα τη μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας πολλών ετών από τον κ. Λιοντήρη προς τα μέλη της ΚΕΟ του Έργου «Πικέρμι 123» σχετικά με τα Θεματικά Πάρκα. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που συνάντησαν, ο τρόπος και η μεθοδολογία που τα αντιμετώπισαν, οι ορθές αντιλήψεις στη φιλοσοφία του σχεδιασμού του επιτυχημένου Θεματικού Πάρκου και τα συμπεράσματα από την πολυετή λειτουργία του.
Το ενδιαφέρον επίσης συγκέντρωσε η αλληλεπίδραση και η δημιουργική συνύπαρξη των διαφορετικών χρήσεων μέσα στο Θεματικό Πάρκο, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά και ενισχυτικά σε σχέση με την κύρια χρήση: αθλητισμός, περίπατος, λοιπές αστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, φιλοξενία και δράσεις συλλογικοτήτων στους χώρους του και άλλα. Επίσης αναδείχθηκαν στη συζήτηση ζητήματα ανάδειξης της ταυτότητας τόπου. Μεγάλη σημασία είχε και η διαπίστωση ότι η αθρόα και αυθόρμητη καθημερινή χρήση του Πάρκου από πολύ κόσμο δημιουργεί έντονη εξοικείωση κατοίκων και επισκεπτών με αυτό και αποτρέπει από αξιοσημείωτους βανδαλισμούς.
Σημαντικό στοιχείο επίσης ήταν η παρουσία του Πάρκου στο κέντρο ζωής μίας μεσαίου μεγέθους πόλης, πάνω σε κεντρικό οδικό άξονα, όπως συμβαίνει και με το σημείο σχεδιασμού του Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας Πικερμίου, και πως αυτό αποτέλεσε θετικό παράγοντα ανάπτυξης για την κοινωνία και την τοπική οικονομία.
Η συνάντηση αυτή, που ήταν εξαιρετικά γόνιμη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, εκπαίδευση, άνθρωποι του πνεύματος και ειδικοί, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.