Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με την ερευνήτρια και συγγραφέα κ. Σοφία Γκλιάτη-Χασιώτη, είχε το μέλος της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Έργου «Πικέρμι 123», ερευνητής Μιχάλης Μπούργος, στις 7/2/2024, στο γνωστό καφέ Belle Epoque, στην πλατεία Μαρκοπούλου.
Η κ. Γκλιάτη-Χασιώτη έχει αφιερωθεί ως συγγραφέας στα Μεσόγεια της Αττικής και καταξιωθεί στην έρευνα και καταγραφή των στοιχείων της τοπικής Ιστορίας, Λαογραφίας και μικρο-Κοινωνιολογίας, τις μαρτυρίες και προφορικές παραδόσεις, την ηθογραφία που αφορά τους Αρβανίτες της Αττικής. Η ταυτότητα των περιοχών Μαρκόπουλου και Πόρτο – Ράφτη της οφείλει πολλά για τις μνήμες αιώνων, που διαφορετικά είναι προορισμένες να χαθούν.
Στην κ. Γκλιάτη-Χασιώτη έγινε παρουσίαση του Ερευνητικού Έργου «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» και της εξέλιξης ωρίμανσής του.
Διερευνήθηκαν οι διασυνδέσεις του Ερευνητικού Έργου με την Ταυτότητα της Ανατολικής Αττικής, και έγινε συζήτηση για την ιδιαίτερη σημασία και αξία προσεγγίσεων και μεθοδολογιών όπως του Ερευνητικού Έργου «Πικέρμι 123» για την ανάδειξη και την καταξίωση της Τοπικής Ταυτότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας ισχυρούς πόλους έλξης, ενισχύοντας σημαντικά την περιοχή σαν τόπο γνώσης, τουριστικό προορισμό και διεθνές τοπικό brand name.
Η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τα διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν την Ταυτότητα της Ανατολικής Αττικής και τις επιμέρους Ταυτότητες της περιοχής ήταν ιδιαίτερα δημιουργική. Έγινε συσχέτιση του Ερευνητικού Έργου «Πικέρμι 123» και της Παλαιοντολογικής Ταυτότητας της περιοχής του Πικερμίου, με την συστηματική έρευνά της κ. Γλιάτη-Χασιώτη με τα θέματα της Ταυτότητας των Μεσογείων, ιδιαίτερα με θέματα του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη. Το τελευταίο της βιβλίο είναι το «Μάγισσες στο Μαρκόπουλο – Και άλλες αληθινές ιστορίες από τα Μεσόγεια Αττικής», Εκδόσεις ΑΩ, 2024.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, άνθρωποι του πνεύματος και ειδικοί, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.