Με δημιουργική διάθεση και θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στις 24/11/2023 στην Περιφέρεια Αττικής ειδική συνάντηση εργασίας, με σκοπό την ευρεία και τεκμηριωμένη ενημέρωση του Συμπρόεδρου του Πράσινου Κινήματος, ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφου κ. Κώστα Καλογράνη, στην οποία παραβρέθηκε και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και αν. μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027 κ. Νίκος Παπαδάκης.
Από την Κύρια Ερευνητική Ομάδα που συντονίζει το Ερευνητικό Έργο Καινοτομίας «“Πικέρμι 123”: Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας» την ενημέρωση έκανε ο ερευνητής Μιχάλης Μπούργος.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και το στέλεχος της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και την αναπτυξιακή αξία του ερευνητικού έργου «Πικέρμι 123», τοπικά και υπερτοπικά.
Ο κ. Καλογράνης εξέφρασε τη σημασία της επιλογής πράσινων και βιώσιμων έργων για την ανάπτυξη. Τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει ανάγκη την ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου των Δήμων και των περιοχών ώστε να προβάλει τον εγγενή πλούτο των πόλεων μας και να επιτύχει την ανάπτυξη με ήπιους και ασφαλείς τρόπους, βελτιώνοντας το πνευματικό και οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού, με εφαρμογές φιλικές προς το περιβάλλον, προσελκύοντας επισκέπτες ποιότητας και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως το «Πικέρμι 123» αποτελεί ένα «πράσινο» έργο, που αναπτύσσει δυναμική με τις σύγχρονες διεθνείς προσεγγίσεις για την καινοτομία, με παράλληλη έγκαιρη διασύνδεση των σχεδιασμών για το έργο με τις προτεραιότητες του ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό, διευκολύνει σημαντικά τη βιωσιμότητα και τις διαδικασίες ωρίμανσης, καθώς και τη συμβατότητα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.