Πικέρμι 123

Πικέρμι 123

Στο φύλλο της εφημερίδας ΑΣΤΥ, της 1ης Μαΐου του 1901, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του -μεταλλειολόγου-μηχανικού Α. Κορδέλλα σχετικά με τα παλαιοντολογικά ευρήματα στο Πικέρμι, όπου ήδη οι σχετικές ανασκαφές είχαν συμπληρώσει σχεδόν πεντηκονταετία από την ημέρα που τις ξεκίνησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηρ. Μητσόπουλος, το 1853, δαπάναις της Ελληνικής κυβέρνησης. Το 1901 τις ανασκαφές είχε αναλάβει ο Έλληνας παλαιοντολόγος του ΕΚΠΑ, Θ. Σκούφος με τη χρηματοδότηση του Βρετανικού Μουσείου.

Εκεί, για πρώτη εξ όσων γνωρίζουμε φορά, ο Κορδέλλας, προτείνει την ανάδειξη των ευρημάτων και ζητά να ιδρυθεί «επί τόπου… φυσιογραφικόν μουσείον, όπερ θέλει προκαλεί την επίσκεψιν των ξένων των μεταβαινόντων εις Μαραθώνα. Και επί τέλους θα καταδειχθεί ότι και η Ελλάς δια των ίδιων αυτής μέσων και επιστημόνων παρακολουθεί την εκτελουμένην εις τας πέραν αυτής πεπολιτισμένας χώρας».
Στα 123 χρόνια λοιπόν από την πρώτη αυτή πρόταση για την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων του Πικερμίου, μια ομάδα επιστημόνων και ειδικών με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Θεοδώρου, έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει την επιστημονική του προσφορά με την ανασκαφή και την μελέτη των ευρημάτων της περιοχής,  θα έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για την δημιουργία όχι απλώς ενός μουσείου -δεν είμαστε πια στις αρχές του 20ο αιώνα- αλλά ενός εμβληματικού θεματικού πάρκου, που όχι απλά θα αναδείξει τα ευρήματα, αλλά θα αποτελέσει πολλαπλώς μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Θα είναι ένας τρόπος να μπει το Πικέρμι και στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη και να συγκεντρώσει επισκέπτες, εξειδικευμένες καλές θέσεις εργασίας, και θετική δημοσιότητα.
Η συγκυρία ενδείκνυται άλλωστε για αυτό: Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου βρίσκεται σε φάση εκρηκτικών αλλαγών σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση: Εντός των ορίων του και στο επίκεντρο των ανατολικών παράλιων της Αττικής βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, το λιμάνι της Ραφήνας. Επίσης περιλαμβάνεται μεγάλο Τμήμα της Μαραθωνίου Διαδρομής. Στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου αναμένεται σύντομα να υλοποιηθούν ιδιαίτερα σημαντικές υποδομές, εθνικής σημασίας (Προαστιακός σιδηρόδρομος, επέκταση Αττικής οδού, επέκταση και εκσυγχρονισμός λιμανιού Ραφήνας), καθώς και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) αλλά και το στρατηγικής σημασίας έργο της Περιφέρειας Αττικής «Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο ΑΜΕΑ».
Μέσα σε αυτή την συγκυρία λοιπόν, ο δήμος Ραφήνας μετά από πρόταση του κ. Θεοδώρου και της ομάδας 4helix, σπεύδει να προχωρήσει αυτό το έργο με σκοπό την τελική ένταξή του σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (το 2024) προκειμένου το όνειρο πολλών δεκαετιών να πραγματοποιηθεί με τους πιο σύγχρονους και αναπτυξιακούς όρους.
Ο συνολικός σχεδιασμός θα αναπτυχθεί ως ένα έργο καινοτομίας τετραπλής έλικας, ενταγμένο στο Περιφερειακό και το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες και προδιαγραφές. Θα ακολουθεί τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς των πράσινων και έξυπνων πόλεων.
Στο Στάδιο Α του Έργου θα εξελιχθούν οι αναγκαίες διαδικασίες και μελέτες για την ωρίμανση του έργου. Θα γίνουν πυκνές συναντήσεις με τοπικούς φορείς, συλλόγους, κατοίκους προκειμένου να εκμαιεύσουμε μια εικόνα για το πώς θα ήθελε η τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί το Θεματικό Πάρκο.
Πρόκειται για ένα έργο που θα αναδειχθεί σε στρατηγικής σημασίας, τόσο για τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, όσο και για την Αττική. Το εμβληματικό Πάρκο θα αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης, τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για τους τουρίστες και επισκέπτες του, ως προορισμός του ειδικού – θεματικού τουρισμού, συνδυάζοντας την ανάδειξη των ευρημάτων και του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας, με την δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων μάθησης. Παράλληλα θα αναδειχθεί και ως Χώρος Εκπαίδευσης, τόσο των νέων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ανθρώπων γενικότερα που τους ενδιαφέρει το αντικείμενο της παλαιοντολογίας και της επιτόπιας έρευνας.